Odlingsråd Tulpanlökar

Tulpanlökarna bör planteras så tidigt som möjligt under hösten så att de hinner att etablera sig innan frosten kommer. Men om man kan inte plantera tulpanlökarna direkt kan man öppna påsen och ställ den på en sval och mörk plats för att undvika mögel. När vintern är över kan man plantera lökarna i lös, väldränerad jord i full sol eller lätt halvskugga. Med näringsrik jord kan tulpaner bilda en sidolök som får en blomma samma år eller året efter.

Höga och stora tulpaner trivs bäst i lägen där det är inte finns direkt kraftiga vindar. Vi rekommenderar att man planterar stora och höga tulpanlökar bland andra låga och smala varianter av tulpaner och helst skall de vara täta för att skydda från vind samtidigt den skapar en attraktiv rabatt. Det är alltid roligt att macha olika tulpaner men det är viktigt att komma ihåg att tulpaner som ska blomma samma period kan få eller slå ut sina blommor olika tider om man placerar lökarna på olika djup. Det är alltså viktigt att plantera lökarna på samma djup om man vill att de ska blomma samtidigt. Det krävs att man vattnar blomsterlökarna efter planteringen och när det är torrt för att rotbildningen ska komma igång. Man måste täck lökarna t.ex. med höstlöv innan vintern för att skydda dem mot frosten.

Efter blomningen

Det är viktigt att inte klippa bort blasten efter blomningen eftersom den ger näring till löken och de får vissna ner i sin egen takt. Om du har planterat dina lökar i en korg/kruka måste du gräva ner dem (med blasten) på en undanskymd plats i trädgården. Under hösten kan du omplantera dina lökar i det bestämde plats med sol/lätt halvskugga.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.