Odlingsråd Bonsaifröer

Här hittar du odlingsråd för hur dina bonsaifröer kan odlas till att växa ut i riktigt fina bonsai träd.

Blå Jakaranda

För snabbare groning, blöt fröna i rumstempererat vatten i max 24 timmar. Lägg sedan fröerna i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg den i en påse. Placera plastpåsen på en plats med ca 20°C. Det kan ta ungefär 7-14 dagar innan fröerna börjar gro men ibland kan det ta lite längre tid. Kontrollera regelbundet att det är fuktigt.

Odlingsråd Blå Jakaranda
Fröer som förvarats i en fuktig tvättlapp efter 10 dagar

När något frö gror i plastpåsen kan man försiktigt plantera detta i en låg kruka som innehåller pelletsjord blandat med perlit. Lägg plantorna på jordblandningen och täck dessa med ett 0,5 cm tjockt lager. Spraya lite vatten på jorden vid behov. Lägg plastfolie på krukan för att behålla fuktigheten och se till att det finns goda möjligheter till ventilation. Placera krukan ljust t.ex. nära ett fönster.

Blåregn och Orkidéträd

För snabbare groning rekommenderar vi att använda GA-3 (Gibberellinsyra). Blåregn och Orkidéträd behöver 500 ppm GA-3 i vattenblandningen. Innan du lägger i fröerna i GA-3-blandningen så slipa försiktigt lätt med sandpapper. Det är ett effektivt sätt för att få fröerna att ta upp vätskan. Fröerna skall vara i blandningen under 24 timmar. Lägga sedan fröerna i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg dem i en påse. Placera plastpåsen på en plats där det är ca 20°C varmt. Det kan ta 2-14 dagar innan fröerna börja gro. Kontrollera regelbundet att det är fuktigt och när något frö börjat gro i plastpåsen så kan man försiktigt plantera detta i en kruka som ställs på varm plats. Odla fröerna i en kruka som är 6-8 cm djup. Använd vanlig blomjord blandat med mycket perlit och sand. Spraya sedan med vatten för att hålla jorden fuktig.

Odlingsråd blåregnfrön som börjat gro Odlingsråd orkideträd
Blåregnfröer och Orkidéträdfrön som börjat gro efter ca 2 till 5 dagar

Innan du omplanterar dina plantor ute måste de vänja sig vid utomhustemperaturen. Vänj dem sakta genom att flytta ut dem i halvskugga en timme per dag i 5 dagar. Efter dessa 5 dagar kan du omplantera dem på en solig plats ute t.ex. mot en vägg eller en pergola. Plantera dem från mitten av maj. När vädret är för kallt kan du också försena tillväxten genom att ställa dem på en kyligare men ljus plats. Det är viktigt att täcka de unga skotten med fiberduk då är frostkänsliga.

Odlingsråd Blåregn
En vecka gamla Blåregnplantor

Japansk Katsura

Preparera en odlingspellets så att den blir fin jord. Blanda pelletsjorden med perlit och lägg blandningen i en låg kruka. Strö fröerna över jordblandningen och blanda lätt. Spraya lite vatten på jorden. Lägg plastfolie på krukan för att behålla fuktigheten och spraya vattenvis behov, jorden får inte bli torr. Placera krukan ljust vid t.ex. ett fönster. Fröerna brukar börja gro inom ca. 2 månader men det kan ibland ta lite längre tid.

Odlingsråd små japansk katsuraträdplantor
En månad unga Japansk Katsuraplantor

När fröerna bildat små plantor med flera blad så flyttas dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit så att jorden hålls väldränerad. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten varannan dag och förvara krukan i ca 20 grader. Ha plastfolie över krukan men se till att det finns goda möjligheter till ventilation.

Judasträd

Judasträdfrön har ett tjockt, ogenomträngligt fröhölje, som förhindrar eller väsentligt fördröjer groningen. För snabbare groning måste dessa frön slipas lätt med sandpapper eller en fil innan blötläggning i rumstempererat vatten blandat med GA-3. Fröerna ska ligga i vattenblandningen i max 2 dagar. Detta är ett effektivt sätt för att få fröerna att ta upp vätskan.

Lägga sedan fröerna i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg den i en påse. Placera plastpåsen på en plats med en temperatur på runt 20°C. Det kan ta ungefär 5-14 dagar innan fröerna börja gro. Kontrollera regelbundet att det är fuktigt och när något frö gror i plastpåsen kan man försiktigt plantera denna i en kruka som förvaras i rumstemperatur.

När förarna har börjat gro så tar du ut dessa från tvättlappen och odla dem i en kruka (6-8 cm djup). Använd vanlig blomjord blandat med mycket perlit och sand . Spraya sedan med vatten för att hålla jorden fuktig.


En månad gamla Juadsträdplantor

Koelreuteria paniculata

För snabbare groning, blöt fröerna i rumstempererat vatten i max 3-5 dagar. När du ser små rötter sticka ut så lägg dem i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg dem i en påse. När fröerna ser ut som på bilden nedan så flyttar du dessa fröer till en låg plastkruka (ca. 5-6 cm hög) med lätt fuktigt fin jordblandning med perlit och sand. Täck dem med 1 cm av jordblandningen. Spraya vatten försiktigt på jorden. Ställ den ljust men inte i direkt solsken i 20-25°C. Fröerna gror normalt på 7-14 dagar men ibland tar det längre tid.

Odlingsråd Koelreuteria paniculata
En liten rot som sticker ut från fröet

Efter ca 1-2 månader så omplanterar du dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit och sand så att jorden hålls väldränerad. Vattna växten vid behov.

Odlingsråd Koelreuteria paniculata
En liten Koelreuteria paniculataplanta

Körsbär

Ta bort skalet från fröerna genom att krossa dem (se bild nedan) och blötlägg sedan dem i rumstempererat vatten i 15-30 minuter. Efter det så lägg fröerna i en fuktig men inte blöt tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg dem i en påse. Fröna måste stratifieras genom att läggas i kylskåp och lagras där i 1-3 månader. Det är viktigt att kontrollera fröerna då och då så att ingen mögel bildas. Du måste byta tvättlappen och påsen om du ser mögel.

Odlingsråd krossade körsbärsträd för snabbare groning
Krossat fröskal inför blötläggning av fröerna

När fröerna börjar gro (efter ca. 1-2 månader) så flyttas dem till en låg kruka (ca. 5-6 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit så att jorden hålls väldränerad. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten 3 gånger i veckan och förvara krukan i ca 20°C. Ha plastfolie över krukan men se till att det finns goda möjligheter till ventilation. Ställ den ljust men inte i direkt solsken i 20-25°C. Frön gror normalt på 5-7 dagar men ibland tar det längre tid.

Odlingsråd körsbärsträdfrö som börjat gro
Ett litet körsbärsfrö som börjat gro

Lönn

För snabbare groning, blöt fröna i rumstempererat vatten i 15-30 minuter. Lägg sedan fröerna i en fuktig tvättlapp (t.ex. från Ica Basic). Vik tvättlappen över fröerna och lägg den i en påse. Fröna måste stratifieras genom att läggas i kylskåp och lagras där i 1-3 månader. Det är viktigt att kontrollera fröerna då och då.

Odlingsråd lönnfrö som börjat gro
Lönnfrö som gror efter en månad i kylskåp

När fröerna börjar gro så lägger man dem på en bricka eller en låg kruka i fin jord med perlit. Jorden måste hållas fuktig. När de börjar växa (ca. 5-7 cm) placeras plantorna i en större kruka (ca. 10 cm hög) på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten och förvara krukan i ca 20 grader. Om odling sker under vinterhalvåret så rekommenderar vi att plastfolie läggs över krukan för att behålla fuktigheten.

Odlingsråd lönnfrö i jord efter 5 dagar
Små lönnplantor som sticker upp ur jorden

Mimosa Silkesträd

Mimosa Silkesträdsfrön har ett tjockt, ogenomträngligt fröhölje, som förhindrar eller väsentligt fördröjer groningen. För snabbare groning måste dessa frön slipas lätt med sandpapper eller en fil innan blötläggning. Lägg fröerna i rumstempererat vatten i 2-5 dagar och när du ser rötter sticka ut så ska du flytta dessa till en låg plastkruka (ca. 5 cm hög) med lätt fuktad fin jord blandad med perlit och sand. Täck dem med 1 cm av jordblandningen. Spraya vatten försiktigt. Ställ den ljust och varmt (20-25°C) men inte i direkt solsken. Silkesträdets frön gror normalt på 5-7 dagar men ibland tar det längre tid.

Odlingsråd Mimosa Silkesträd
Mimosa Silkesträdfrön som börjat gro

Efter ca 1-2 månader så omplanterar du dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord blandad med perlit och sand så att jorden hålls väldränerad. Vattna växten vid behov (ca. 3 gånger/vecka).

Odlingsråd Mimosa Silkesträd
Tre månader gamla Mimosa Silkesträdplantor

Paulownia

Preparera en odlingspellets så att den blir fin jord. Blanda pelletsjorden med perlit och lägg blandningen i en låg kruka. Strö fröerna över jordblandningen och blanda lätt. Spraya lite vatten på jorden. Lägg plastfolie på krukan för att behålla fuktigheten. Placera krukan ljust vid t.ex. ett fönster. Fröerna brukar börja gro inom ca. 1 månad men det kan ibland ta lite längre tid.

Odlingsråd Paulowniaplantor ca en månad
Paulowniaplantor en månader efter odling

När fröerna bildat små plantor med flera blad så flyttas dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit så att jorden hålls väldränerad. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten varannan dag och förvara krukan i ca 20 grader. Ha plastfolie över krukan men se till att det finns goda möjligheter till ventilation.

Odlingsråd paulowniaplantor
Paulowniaplantor tre månader efter odling

Robinia

För snabbare groning måste dessa frön slipas lätt med sandpapper eller en fil innan blötläggning. Blötlägg fröerna i rumstempererat vatten i 2-5 dagar och när du ser att rötter sticker ut så kan du flytta dessa till en låg plastkruka (ca. 5 cm hög) med lätt fuktigt fin jord blandat med perlit och sand. Täck fröerna med 1 cm av jordblandningen. Spraya vatten försiktigt. Ställ krukan ljust och varmt (20-25°C) men inte i direkt solsken. Fröerna gror normalt på 5-7 dagar men ibland tar det längre tid.

Odlingsråd Robinia
En några veckor gammal Robiniaplanta

Efter ca 1-2 månader så omplanterar du dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit och sand så att jorden hålls väldränerad. Vattna växten vid behov.

Sorgflor myrten

Så fröerna direkt i en låg plastkruka (ca. 6 cm hög) med fin jord blandad med perlit och lägg fröerna på jorden. Täck dem med 1 cm av jordblandningen. Det går att använda sand istället för perlit. Spraya vatten på bladen vid behov (ca. 3 gånger/vecka) för att hålla jorden fuktig och ha plastfolie på krukan för att behålla fuktigheten. Fröerna brukar börja gro inom 1 månad men det kan ibland ta lite längre tid.

Odlingsråd Sorgflor myrten planta
Sorgflor myrtenplanta

När fröerna börjar gro och bildat en liten planta med flera blad (efter ca. 6 månader) så flyttas dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit så att jorden hålls väldränerad. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten varannan dag och förvara krukan i ca 20 grader. Ha plastfolie över krukan men se till att det finns goda möjligheter till ventilation.

Tacca

För snabbare groning, blöt fröerna i rumstempererat vatten i max 2 dagar. Fyll därefter en låg plastkruka (ca. 6 cm hög) med fin jordblandning med perlit och lägg fröerna på jorden. Täck dem med 1 cm av jordblandningen. Det går att använda sand istället för perlit. Spraya vatten på bladen vid behov (ca. 3 gånger/vecka) för att hålla jorden fuktig. Ha plastfolie på krukan för att behålla fuktigheten. Det är viktigt att krukan inte placeras i direkt solsken så som i ett fönster. Fröerna brukar börja gro inom 1 till 3 månader men det kan ta längre tid så släng inte fröna om de inte börjat gro inom denna tiden.

Odlingsråd tre månader gammal taccaplanta
En tre månader ung Taccaplanta

När fröerna börjar gro och bildat en liten planta med två blad (efter ca. 5 månader) så flyttas dem till en större kruka (ca. 10 cm hög). Odla plantorna på 1 till 2 cm djup i fin trädgårdsjord med perlit så att jorden hålls väldränerad. Håll jorden fuktig (inte blöt) helst genom att spraya vatten varannan dag och förvara krukan i ca 20 grader. Ha plastfolie över krukan men se till att det finns goda möjligheter till ventilation.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.